Kútfúrás - Építés

Geotermikus energia

Geotermikus energia feltárása, hasznosítása, hasznosító művek építése, hagyományos energiahordozók kiváltása.

Építés

Szálloda, hotel, kemping tervezése, építése, üzemeltetése.

Mélyfúrású víz- és termálkutak

Mélyfúrású víz- és termálkutak tervezése, kivitelezése, javítása, eredménygaranciával.

Kivitelezéseink során a kor technikailag legkorszerűbb szerkezetű és anyagú kútjait valósítjuk meg. A rotary fúrási technológia kiegészül a zárt felszíni iszaprendszerrel, amely a környezetvédelmi szempontokon túlmenően jelentős rétegvédelmi előnyöket jelent. A technikai béléscső rakat a tárolószint felett cementezésre kerül, majd a vízadó rétegek felbővítése után építjük be a nagy teljesítményű szűrőrakatot. Kútjainkat korszerű Johnson-típusú szűrőkkel képezzük ki, melyeket a kor igényei szerint kavicsoljuk. Ezen kútkiképzési és kútfúrási technológiák jelentős víztermelés nö ve kedést és kút élettartam növekedést eredményeznek az alkalmazott szabadalmak hatékonysága miatt.

A rétegadottságok és kőzetviszonyok figyelembe vételével, a kútkiképzés hatékonysága érdekében balöblítéses és légemeléses öblítést biztosító fúró- berendezésekkel is rendelkezünk. A felszín közeli rétegek mintavételezésére, szárazfúrására alkal- mas speciális berendezést alkalmazunk.

Társaságunk Magyarország azon kevés számú kútfúró vállalkozása közé tartozik, amely az összes fúrási eljárással képes kutak kivitelezésére.

Az új kutak építésén túl meglévő elöregedett, csökkent vízhozamú kutak (hideg- és melegvizes kutak egyaránt) javítását is végezzük.

A saját fejlesztésű AQUA-1000-es kútjavító berendezéssel és kiegészítő eszközeivel elvégezhető műszeres kútvizsgálat, talphomok, iszaplerakodás eltávolítása, szűrőmosatás, szűrőfelület szakaszos (pakkeres) termeltetése, oldatok, szuszpenziók kívánt mélységbe juttatása (vegyszeres rétegkezelés, cementdugók elhelyezése), hidrodinamikai mérések elvégzése. A szerkezetileg hibás kutak szűrőcserés vagy betétszűrős felújítását is vízhozam-garanciavállalással végezzük. Társaságunk 1989 óta számos hideg vizes és termálvíz kitermelésre alkalmas kutat épített. Képes a sekély mélységű megfigyelő kutaktól kezdve, a városok, ipari üzemek vízellátását szolgáló hideg vizes kutakon át, egészen a nagy mélységű (2000 m felett) termál kutak megfúrására. A munkák elvégzéséhez rendelkezésünkre állnak különféle fúráskapacitású és terhelhetőségű kútfúró berendezések, jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező mérnökök, fúrómesterek és kútfúró munkatársak.

Kútépítés

A Mercedes motorral meghajtott ATLAS-COPCO kompresszor a különleges fúrási feladatoknál jól alkalmazható. A berendezéshez tartozó kalapáccsal és fúróberendezéssel Magyarországon egyedül-álló légöblítéses fúrást ezzel a környezetbarát technológiával végezzük. Az így feltárt vízadó rétegek kapacitását az eljárás 100 %-ban megőrzi, a kitermelhető vízhozam 2-5 szöröse a más módszerekkel épített kutak vízadó-képességéhez képest. Ezt a technológiát a Soproni Vízmű Fertőrákosi Vízbázisának rekonstrukciójánál használtuk először.
Az AQUAPLUS KFT. eszközállománya biztosítja, hogy a sekély mélységű monitoring kutaktól a 2.500 m talpmélységű termálkutakig bármelyik, tetszőleges földtani körülmények között is kivitelezhető legyen.

Igényes kútépítés vízhozam garanciával

Az alkalmazott béléscső rakat API szabvány szerinti J-55-ös anyagminőségű, melegen hengerelt acélcső, menetes csatlakozással, melynek előnyei:

A kutak és kapcsolódó vízgépészeti szerelvények környezetbe illő elhelyezésére, esztétikus kialakítására mindig nagy súlyt fektetünk.
A saját fejlesztésű 28161/89. nyilvántartási számú, szabadalommal védett fúrási iszaptechnológia minimális szilárdanyag tartalma csökkenti a réteg-szennyeződést.
A 199582 lajstromszámú szabadalommal védett alábővített, kavicsolt kútkiképzési technológia az AQUAPLUS KFT. fejlesztőmunkájának következménye és eredménye a hagyományos kútépítéssel szemben mini-mum 50 %-kal magasabb víz-hozam, továbbá növelt élettartam.

Az alkalmazott Johnson típusú rozsdamentes acélból készült szűrők előnyei:

Kútjavítás, kútvizsgálat

Az AQUAPLUS KFT. saját kutatása és fejlesztése alapján építettük meg az AQUA-1000 elnevezésű kútvizsgáló, javító berendezést, mely főbb előnyei a korábbiakban használt berendezésekkel szemben:

AQUA-1000 berendezéssel elvégezhető feladatok: